lördag, augusti 29, 2009

Omskakad

Har precis läst ut "14 år till salu", en sann berättelse om "Tessan" skriven av Caroline Engvall.

Helt omöjlig att sluta läsa. Väldigt bra skriven. Varvandet av Tessans egna dikter och stycken vävs in i den övriga texten vilket verkligen fungerar och allt som allt är det bara helt fruktansvärd läsning.

Om hur Tessan blir våldtagen och därefter inte tror att hon är värd någonting. Att hon är så smutsig att hon måste fortsätta straffa sig själv och efter ett tag blir sex hennes enda sätt att få bekräftelse. Men det leder bara till ännu mer ångest.

Det här är Tessans berättelse om hur allt kan förändras. Hur hon som växte upp under trygga förhållanden ändå kunde hamna så snett. Men det är också en berättelse om att det inte behöver sluta katastrof för alltid. Det är såklart hoppfullt. Annars hade den här historien blivit outhärdlig eftersom den är sann.

Myten om den lyckliga horan känns än mer avlägsen än någonsin förr. Frågan om hur människor tänker som köper sex eller på andra sätt skändar andra människors kroppar (och därmed betydligt mer än "bara" deras kroppar) känns än mer angelägen.

Läsning rekommenderas.

En kristen högerman

I senaste numret av Tidskriften Arena finns en lång intervju med Thomas Idergard. Han är en sådan där person som fascinerar mig. Kanske för att han har extrema åsikter, kanske för att han är en så skicklig debattör som lyckas med att få en att nästan hålla med tills man inser att man egentligen tycker precis tvärtom.

För några månader sen medverkade han i Existens i SVT och berättade om att han hade konverterat till katolocismen. På samma tema fast med mindre fokus på själva konverteringen och mer på hans åsikter om politik, katolska kyrkan och religion. Riktigt intressant! Jag kan inte hitta intervjun på nätet men rekommenderar dig som har tidskriften i din närhet att läsa. Låt mig ge dig några smakprov.

"Jag har alltid varit kristen, men under de senaste åren har jag velat utveckla min gudsrelation. Det måste finnas mer än att Gud är tröst. Finns det inte en enorm källa och skatt där bakom, att Gud har en tanke med vad jag kan bli som människa?".

"Jag är anhängare av ett samhälle där staten och lagen betraktar människor som fria att söka sanningen. För mig har detta fria sökande landat i min katolska tro. Väl där kan jag väl inte kräva att den sanningen görs om efter vad jag för tillfället råkar vilja ha? Då vore den väl inte en sanning? I den sanningen har jag också hittat en ny sorts frihet, friheten att försöka fullkomnas med Gud."

Befriande att Idergard säger att hans tro självklart påverkar hans politiska ställningstaganden och att han inte väjer för frågorna om katolska kyrkans åsikter i olika frågor. Eftersom jag själv vare sig är nyliberal eller katolik ger intervjun onekligen en hel del andra perspektiv. Som sagt, intressant var ordet.

fredag, augusti 28, 2009

Vissa låtar bara håller...

...för typ hur många lyssningar som helst.

Ett exempel är Carrie Underwoods "Jesus take the wheel".

Har precis slutat ha den som ringsignal så nu måste jag kompensera med att lyssna på låten på riktigt lite extra mycket.

Öm & Tålig

Jag brukar ibland förfasas över kyrkan (generalisering) undervisar kring relationer, sex etc. Ungdomspastorer som kör extremt förenklad undervisning med svart-vita budskap som vid närmare kontroll inte håller. Och så slutar det med skuldkänslor för att man någon gång tänker på sex, ångest över att inte vara gift vid 23 eller i att man inte ser poängen med att gifta sig utan istället väljer att bo sambo även inom kyrkan.



Naturligtvis finns det säkert goda exempel. Men det är alldeles för få. Det räcker med att prata runt med sina vänner som är uppvuxna i frikyrkan så får man höra både det ena och det andra.



Det behövs mer undervisning, böcker, öppenhet.



Därför blev jag ändå väldigt positivt överraskad av boken "Öm & Tålig - 36 röster om kärlek, sex och samlevnad". (utgiven på Trots allt och verkar för övrigt extremt svår att få tag i). Den innehåller som sagt flera texter av författare med olika perspektiv med det gemensamt att den utgår från en vilja att hitta ett kristet förhållningssätt med insikten att vi lever i en ofulllkomlig värld. Jag kan verkligen rekommendera läsning av helheten. Jag tycker för övrigt att det borde vara obligatorisk läsning för de som ska ge sig på undervisning (inte minst till ungdomar) . Med rubriker som "sexualitet är mer än sex" och med författare som Runar Eldebo, Tomas Sjödin, Liselotte Johansson och Magnus Malm och med texter som Arne Rasmussons "I nöd och lust" så blir det allt annat än dåligt även om självklart inte allt gillas eller ger mig aha-upplevelser.



Men frågan är om man som tonåring har behållning av boken? Säkert mer än av mycket annan litteratur på området men ändå känns det som att det saknas något här. Eller har någon läst någor vettigt som den kan tipsa om?

torsdag, augusti 27, 2009

den sk. "biståndsdebatten"

Några saker Jullan inte förstår

1. Skulle de som vill ha ett högt bistånd vara mindre intresserade av att det är effektivt än de som vill ha ett lågt? Det faller ju liksom på sin egen orimlighet. Det vore ju ett svek mot de fattiga. (och direkt oschyst mot skattebetalarna för den delen)

2. Går det att skapa ett bistånd där exakt varenda, varenda krona kommer att få bestående effekt? Med tanke på att bistånd ges i och till länder som ofta inte har ett fungerande demokratiskt system, rättsstat etc. Och i vilken annan offentlig verksamhet kan vi vara helt säkra på att inte en endaste krona inte använts på allra bästa sätt?

nej, jag är mycket skeptisk till mycket av den retorik som används. Milt uttryckt.

torsdag, augusti 20, 2009

Ane Brun och Teitur

Detta är bra tycker jag.

Rubber & Soul med Ane Brun och Teitur.

Hösten 09

Såhär i början av hösten kan det väl vara bra att fundera igenom vad man vill prioritera. Annars är risken att tillvaron är helt fullspäckad av en massa bra saker men att man ändå känner sig stressad, otillräcklig och framförallt att man inte känner glädje. Så jag försöker tänka nu hur jag ska lägga upp mitt liv...inte det lättaste men spännande. Dessutom kan man faktiskt inte styra livet genom att planera och prioritera, det händer ju liksom massa saker ändå. Men mycket kan man såklart ändå påverka. Men jag kommer inte genomföra några revolutionerande förändringar i mitt liv, jag är ju väldigt glad och tacksam! Men lite små justeringar ska jag nog få till...

Har för övrigt anmält mig till Tidskriften Pilgrims höstmöte på Bjärka Säby. Bjärka är en av världens mest rogivande platser. Har besökt höstmötet två gånger tidigare (vilket du kan läsa om här och här) och ser verkligen fram emot ett tredje besök. Kanske läge för dig att anmäla dig också?

Det blir också församlingshelg i höst vilket jag ser fram emot men jag är också sugen på att åka ut på någon mer utflykt. Förhoppningsvis blir det några dagar i Bryssel men har lite semester kvar så vore trevligt med något mer. Så många platser jag vill se... tex. Israel, Island, Krakow, Budapest, Warsawa, St Petersburg, Kina, Japan eller bara något trevligt varmt och rogivande ställe nere i Europa. Och just det, pilgrimsvandra på Santiago de Compostela vill jag ju också. Vi får se. Allt behöver ju knappast ske i höst (och det är ju knappast heller möjligt...)

torsdag, augusti 13, 2009

Bluegrass och Mikrolån.

* Ska ikväll gå på Bluegrasskonsert i Göteborg där jag blir hela helgen för bröllop, häng med vänner, "extrafamiljen", återse gamla församlingen etc. Ska också hinna med lite mat och fika på favoritställen. Ska undvika biblioteken dock tror jag eftersom det riskerar att ge uppsats-ångest-flashbacks. Bandet heter Crooked Still. Hoppas de är bra! Faller knappast pladask efter lite för-lyssning men man vet ju aldrig... Hursomhelst är man ju knappast bortskämd med att få lyssna till Bluegrass live i detta land.

* Har äntligen börjat investera lite i mikrolån.

*uppdaterad: Konserten blev ju definitivt över förväntan! Dessutom fick jag höra Hello Saferide innan (även om jag är övertygad om att en mindre konsertlokal passar betydligt bättre). GBG visar sig från sin bästa sida med finaste vännerna, crepes,grekiskt och också det faktum att de fina Matilda o Erik har gift sig).

tisdag, augusti 11, 2009

Semesterns läsning

Precis enligt plan så blev det en hel del läst under semestern. Tänkte nu skriva lite om några av de böckerna. Kanske att någon får ett tips eller så får ni hemskt gärna tipsa tillbaka.

Inledde med Göran Perssons bok "min väg, mina val". Jag tyckte att den var både lättläst och intressant. Vid tiden runt 2006 års val hade jag definitivt inte uppskattat boken lika mycket för då var jag (milt uttryckt) väldigt trött på Göran Persson. Men nu har man ju fått lite distans och hittat nya objekt att främst reta upp sig på istället... Boken behandlar allt från världspolitik till hur ensamt och utsatt det kan vara att vara toppolitiker. Det märks dock att Göran verkar ha en särskild förtjusning i att utse (och inte utse) ministrar och dessa passager tyckte jag själv var mycket spännande (okej, lite varning på att tycka att ministerposter är spännande men well, jag bjuder på det). Boken är ett smidigt sätt att fräscha upp minnet kring massa ting som hänt. Och kanske få lite andra perspektiv (nu har väl iof Görans perspektiv satt ganska djupa spår i Sverige men ändå). Underhållande och lättläst är orden.

Runar Eldebos två böcker "Tillbaka till Jesus" och "Den stora skillnaden". Den första handlar, inte helt oväntat om Jesus och att vara efterföljare. Eller som Eldebo uttrycker det i inledningen: "Boken handlar om vad det skulle kunna vara att följa Jesus. Ingenting mer eller mindre." Styrkan i boken är utläggningarna av berättelser ur evangelierna. De är ju liksom utmanande så det räcker. "Den stora skillnaden" handlar om skillnaden mellan att tro och inte tro och beskriver vilka vinsterna med att tro är. Vi får följa Eldebos tankar kring varför han vill tro. Kring hur kristen tro gör skillnad i förhållandet till Gud, till oss själva och till andra. Jag tyckte hela greppet med att skriva om just "vinster" var intressant eftersom jag av den formuleringen får någon slags konsumtions-/framgångsteologi-vibb. Tur att jag fortsatte läsa :). Sedan tar Eldebo också itu med det han menar är schabloner kring kristen tro om att det ska göra en harmonisk ( "Tänk om poängen med livet inte är att bli så harmonisk som möjligt!" )En bok, som även om man inte håller med om allt, innehåller väldigt många formuleringar som det är väl värt att stanna upp kring.


"Det är till att göra skillnad i kärlek som vi är skapade"


"Den som lever i kristen tro tjänar alltid sin Herre på heltid"


"Vi är inte skapade för trygghet utan vårt livselixir är en utmaning som nästan överstiger vår förmåga."


I slutet av båda böckerna finns dessutom samtalsfrågor.


Jag kommer läsa böckerna igen.

Sedan läste jag "Frälst, förmögen, förskingrad- historien om Hanna Lindmark och Margaretskolan" av Ewonne Winblad. Låter väl som en smaskig titel eller hur? Vi får följa uppkomsten och fallet för Margaretskolorna (som jag inte ens visste hade existerat men insåg att mina föräldrar visst hade sin bröllopsmiddag i just "villa Margareta" i Jönköping). Hanna är en entreprenör som startar och driver sin rörelse och som sedan testamenterar tillgångarna till 4 missionssällskap. Sen är det mycket som går snett... En helt okej bok, lite seg med alla turer kring arvet i mitten och slutet men ändå fascinerande läsning. Hanna verkar ha varit en väldigt viljestark och fascinerande person.

Maria Königs bibelkommentar om Jakobsbrevet som har den fantastiska titeln "Det odelade livet". Det känns verkligen som att den här bibelkommentarserien kommer fylla en stor funktion, finns inte direkt ett överflöd av bra bibelkommentarer på svenska med ett sånt fokus på praktisk tillämpning. Jag tyckte mycket om boken. Både det systematiska upplägget, språket och det utmanande innehållet.

"Jag är Leopardpojkens dotter" av Johanna Nilsson. Boken handlar om Johannas pappa eller egentligen mer om hans föräldrar, dvs Johannas farmor och farfar som var missionärer i Kongo. Den beskriver livet på missionsfältet, kallelsen och framförallt frågar sig Johanna hur de kunde vara ifrån sina barn för kallelsens skull? Det här var helt klart sommarens bästa skönlitterära bok för mig, utan konkurrens. Jag tycker om hur hon skriver, det finns en spännande blandning mellan att beskriva händelser och hur Johanna försöker förstå hur de olika personerna tänkte. Samt hur det inverkar på hennes eget liv. Vissa saker i boken etsar sig fast som Johannas fråga hur Isak upplevde det faktum att Abrahamn var beredd att offra honom där på altaret (även om han sedan inte behövde göra det). Samtidigt är verkligen inte saker så svart och vitt och detta tycker jag ändå boken fångar in. Det blir fel att liksom sätta upp Gud i ena änden och familjen i den andra och sen säga att man måste prioritera familjen framför Gud. Som kristen är det naturligtvis inte så det fungerar. Samtidigt innebär efterföljelse av Jesus naturligtvis inte att det är bra att lämna sina barn och det finns i de allra flesta fall inte någon motsättning mellan att ta hand om sina nära och att vara trogen sin kallelse (tvärtom!).

Åsa Molins "Himlen omfamnar jorden". Förra sommaren läste jag Åsas bok "och hjärtat vänder sig om" (som cdon.com för övrigt säljer för endast 29 kronor just nu) och tyckte den var mycket bra så att denna sommar fortsätta med nästa bok kändes både naturligt och inspirerande. Jag blev inte besviken. Hon utgår från bönen Jesus själv lärde oss att be, Fader vår, och hur den kan bli till praktik. Boken är välskriven och jag förundras gång på gång av alla fyndiga kapitel- och styckesrubriker. Jag vill ge dig några citat från boken som förhoppningsvis kan inspirera dig att läsa den. Men läs den inte om du inte vill bli utmanad. Det blir man nämligen (iallafall jag...)

"Lovprisningen är ett uttåg ur vår inkrökthet i oss själva."


Om Guds rike: "Riket kommer inte med en öronbedövande smäll utan som i den långsamma processen i växtriket eller i ett elefantfosters utveckling. Senapskornet är redan i jorden, jästen är redan i degen, Guds rike är redan på gång. Det viktigaste har hänt. Ingenting vi gör eller inte gör kan stoppa Guds rike..."..." Vår väntan är inte passiv utan en aktiv väntan full av tillit."


Hon gör upp med en alltför individuellt fokuserad kristendom och menar att "Att säga ja till Jesus och Guds rike är att bli rekryterad till en motståndsrörelse. När vi ber låt ditt rike komma ber vi också att våra små liv blir en del av planen med stort P.Operation rädda världen. Kärlekens revolution."


"Guds miniräknare visa syntax error för länge sedan. Det är bara den orättvisa nåden som är vårt hopp. Att vi inte får vad vi förtjänar."


Det hon skriver om förlåtelse är utmanande som få saker...


"Att jag inte förlåter leder inte till att Gud drar sin förlåtelse ifrån mig, men det visar att jag själv inte har tagit emot Guds förlåtelse som den fria gåva det är."


"Förlåtelse är samtidigt Guds dom och Guds helande"

Brian Mclarens "Mer redo än du anar" som handlar om evangelisation. Det var min andra McLaren bok (vad jag tyckte om den första och kanske mest kända "Kristen på nytt sätt" kan du läsa här.). Boken är lättläst men jag vet egentligen inte om den innehåller så mycket... Men jag blev ändå uppmuntrad! För övrigt har jag lite svårt att förstå hela "McLaren-grejen" eller vad man ska kalla det. Hos Stefan Swärd pågår en intensiv debatt. Själv känner jag ungefär att det jag läst hittills varken ens i närheten av att ha revolutionerat mitt liv men defintivt inte gjort mig upprörd. typ så.

sen har jag också läst Torgny Lindgrens Norrlands akvavit. Lina Sjöbergs "Resa till Port Said". Tyckte båda var okej men inte mer.

Bättre tyckte jag om Åsa Linderborgs "Mig äger ingen". Hon lyckas skildra sin barndom med en pappa som inte på långa vägar levde upp till vad varje barn ha rätt till på ett rättframt sätt. Det mest fascinerande är hur skildringen ändå är fylld av kärlek mitt i allt det fullständigt oacceptabla.

Läste även Obamas "Min far hade en dröm". Är väl närmast obligatorisk läsning. Självklart på många sätt oerhört intressant men alldeles för lång och seg stuntals. Lite pladdrig. Men man får helt klart Afrika-längtan och än mindre tvivel på Obamas äkta engagemang.

Oj, det här blev långt.




Lite Kasey

Kasey Chambers sjunger "The Captain" live.

Det är verkligen dags för ett Sverigebesök.

måndag, augusti 10, 2009

Uppmuntrad av Frizon.

Trots att jag inte var där.



Har pratat med flera vänner som dock var det och alla berättade de om samma sak. Om helanden. Om hur Guds rike på bland annat detta sätt blir synligt.


Så fantastiskt!


Läs mer på bloggen "Operation övre Salen"

Tillbaka...

...i vardagen igen. Det känns verkligen helt okej. Är otroligt nöjd med semestern på alla sätt och vis. Nu är det gött att vara tillbaka och framförallt var det en underbar känsla att fira gudtjänst på vanligt sätt igen igår. Mest nöjd från veckorna som gått är jag kanske över det faktum att jag slutat att vara en badkruka. En dag på Öland fick jag nog och bara gick i det kalla vattnet. Sedan dess är inget sig likt (okej, kanske en liten överdrift). De senaste tre dagarna i Stockholm har jag badat, badat och badat.

Jag är kategorisk men jag kan ändra mig.

Snart kommer mera här. Bland annat lite tips från sommarens bokskörd.