lördag, augusti 29, 2009

Omskakad

Har precis läst ut "14 år till salu", en sann berättelse om "Tessan" skriven av Caroline Engvall.

Helt omöjlig att sluta läsa. Väldigt bra skriven. Varvandet av Tessans egna dikter och stycken vävs in i den övriga texten vilket verkligen fungerar och allt som allt är det bara helt fruktansvärd läsning.

Om hur Tessan blir våldtagen och därefter inte tror att hon är värd någonting. Att hon är så smutsig att hon måste fortsätta straffa sig själv och efter ett tag blir sex hennes enda sätt att få bekräftelse. Men det leder bara till ännu mer ångest.

Det här är Tessans berättelse om hur allt kan förändras. Hur hon som växte upp under trygga förhållanden ändå kunde hamna så snett. Men det är också en berättelse om att det inte behöver sluta katastrof för alltid. Det är såklart hoppfullt. Annars hade den här historien blivit outhärdlig eftersom den är sann.

Myten om den lyckliga horan känns än mer avlägsen än någonsin förr. Frågan om hur människor tänker som köper sex eller på andra sätt skändar andra människors kroppar (och därmed betydligt mer än "bara" deras kroppar) känns än mer angelägen.

Läsning rekommenderas.

2 Comments:

Blogger Monica O Kolkman said...

Läste den förra sommaren och var ordentligt omskakad. Sov dåligt.

En bok som alla som sysslar med ungdomar borde läsa. Och alla föräldrar. Även tonåringar själv.

Viktig bok

11:48 fm  
Blogger Caroline Engvall said...

Tack snälla för dina ord om boken. Blev jätteglad.

9:58 fm  

Skicka en kommentar

<< Home