fredag, augusti 28, 2009

Öm & Tålig

Jag brukar ibland förfasas över kyrkan (generalisering) undervisar kring relationer, sex etc. Ungdomspastorer som kör extremt förenklad undervisning med svart-vita budskap som vid närmare kontroll inte håller. Och så slutar det med skuldkänslor för att man någon gång tänker på sex, ångest över att inte vara gift vid 23 eller i att man inte ser poängen med att gifta sig utan istället väljer att bo sambo även inom kyrkan.



Naturligtvis finns det säkert goda exempel. Men det är alldeles för få. Det räcker med att prata runt med sina vänner som är uppvuxna i frikyrkan så får man höra både det ena och det andra.



Det behövs mer undervisning, böcker, öppenhet.



Därför blev jag ändå väldigt positivt överraskad av boken "Öm & Tålig - 36 röster om kärlek, sex och samlevnad". (utgiven på Trots allt och verkar för övrigt extremt svår att få tag i). Den innehåller som sagt flera texter av författare med olika perspektiv med det gemensamt att den utgår från en vilja att hitta ett kristet förhållningssätt med insikten att vi lever i en ofulllkomlig värld. Jag kan verkligen rekommendera läsning av helheten. Jag tycker för övrigt att det borde vara obligatorisk läsning för de som ska ge sig på undervisning (inte minst till ungdomar) . Med rubriker som "sexualitet är mer än sex" och med författare som Runar Eldebo, Tomas Sjödin, Liselotte Johansson och Magnus Malm och med texter som Arne Rasmussons "I nöd och lust" så blir det allt annat än dåligt även om självklart inte allt gillas eller ger mig aha-upplevelser.



Men frågan är om man som tonåring har behållning av boken? Säkert mer än av mycket annan litteratur på området men ändå känns det som att det saknas något här. Eller har någon läst någor vettigt som den kan tipsa om?