onsdag, januari 30, 2008

Premiär...

Igår gjorde jag något jag aldrig gjort förut. Jag köpte pop-corn på bion...Har alltid varit för snål för det innan, jag menar man kan poppa hemma och ta med alternativt kila förbi en billig mataffär på vägen. men nu var jag med Carro och hon tänker inte riktigt...likadant. :)
Det var gott och skapade ingen ångest.

Vi såg filmen försoningen. Den var helt okej men sämre än jag väntat mig. Ger den en trea med ett litet plus.

måndag, januari 28, 2008

Om att utse statschefen med hjälp av lotten

Jag är ju ingen monarkist. Men jag är inte heller någon som går igång på att inför republik. jag har istället förspråkat en folkvald kung. Men inte heller det har kännts klockrent. Tanken om lottning har såklart också diskuterats (både i mitt huvud och när jag läste statsvetenskap) men när jag nu läser följande förslag (tack Dogge för tipset!) om att utse statschefen just med hjälp av lotten. ja så känns det som att detta är modellen med stort M. :)

Finkultur vs fulkultur

Av mina kulturella vänner Eddie och marre lockades jag med till Moderna igår eftermiddag. Vi såg en utställning: Rio de Janerio som innehöll konst från 50 och 60-tal. I höstas opera och nu detta. Jag tyckte inte att det var något vidare. Men det är inte så att jag kan sätta fingret på det. Mer att det är på en annan nivå som vi som inte gillar finkultur (eller ens orkar låtsas) inte förstår oss på.

På kvällen gästade jag Oscis i Spånga och där såg vi istället Suburban Girl. En film helt utan mening eller mål som inte ens gjorde en kärlekskrank i sann "romantisk-komedi-anda"

Så just i detta fall blir det nog oavgjort i matchen.

torsdag, januari 24, 2008

Oj

Vilka omtumlande dagar det har varit. Har skrivit enligt mitt tycke min hittills viktigaste artikel men också den klart jobbigaste. Den som tror att detta sker lättvindligt får nog tänka en gång till. Många gfånger är det betydligt lugnare att bara strunta i saker. Men nu är jag ju inte skapt på det sättet. tack mina fina vänner för all uppmuntran. Fantastiskt också att detta lett till nya kontakter.

Men för att förtydliga: den här artikeln handlar inte om mig och mitt eventuella bekräftelsebehov. Den handlar främst om min genuina längtan efter en sund men framförallt bibelcentrerad undervisning. Sen kommer vi ibland komma till olika slutsatser men de här är mina och jag tycker alltid att det är viktigt att stå för sina åsikter och när man är övertygad om att man har rätt vill man självklart att fler ska tycka likadant...

Nu blir det några dagar i Uppsala med jobbet. Är egentligen helt utmattad men samtidigt på många sätt hoppfull.

tisdag, januari 22, 2008

Jag skriver i Dagen...

...idag under rubriken "Att undervisa om sex och samlevnad kräver mod", en rubrik som dock är ganska missvisande för vad artikeln går ut på.

Bakgrunden till artikeln är en undervisningsserie från Pingstförsamlingen i Jönköpings om kärlek och sex .

Jag blev så ofantligt upprörd över mycket av innehållet, speciellt i delen "vilken planet är du ifrån?" att jag 6 maj skrev ett brev (4 sidor...) till Pingstförsamlingens ledning och bad om svar på om de stod bakom den här undervisningen. Jag fick löfte om ett mer utförligt svar men detta kom aldrig och jag skrev därför igen 15 juni men har alltså inte hört något sedan dess. Eftersom jag tycker att detta är så otroligt allvarligt för de som lyssnar till den här typen av undervisningen har jag därför efter flera turer nu fått artikeln publicerad.

lördag, januari 19, 2008

Lästips

Läs Göran Schytte idag. "Strippstången är inhandlad".

fredag, januari 18, 2008

jag vet att jag kanske inte borde reta mig...

...men. Det vore ju inte jag eller hur?

Fick en inbjudan till ett intressant mingel från alliansens kvinnoförbund. MEN


"Vi bjuder på rosa champagne och snittar."

För det första vet ni väl vad jag tycker om detta eviga champangeri. Tur då att jag inte är medlem i kvinnoförbundet så jag hade fått betala för eländet. Men att den ska vara ROSA. Så att det ska vara lite lagom kvinnligt eller?

Töntigt.

Diktaturen lever i allra högsta grad...

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet Riks

Pressmeddelande
Stockholm den 18 januari 2008

KDU: Ung kristdemokrat arresterad på Kuba

KDU:s andre vice förbundsordförande Martin Källstrand som flertalet gånger besökt Kuba arresterades när han under natten landade på Havannas flygplats och efter att blivit förhörd placerades han på ett flyg tillbaka till Europa.
- Detta är en metod som den kubanska regimen använder att förhindra politiskt aktiva människor ifrån att bilda sig en uppfattning om landet. Fler borde besöka Kuba och se det förtryck som Castro och den kubanska regimen utsätter sin befolkning för, säger Martin Källstrand i en kommentar ifrån Havanna.
- Den förnedring jag som europée utsätts för som bryskt kastas ut ur landet är dock ingenting jämfört med det lidandes om kubanernas utsätts för varje dag.

För mer information:
Martin Källstrand
2:e vice förbundsordförande
0707-551212

Simon Westberg
Förbundssekreterare
0765-27 25 33
www.kdu.se

torsdag, januari 17, 2008

Jag skulle kräva en rejäl slant...

...för att gå och se upplagan av Sound of Music som nu går på Göta Lejon. Huvudrollsinnehavare är nämligen Pernilla Wahlgren och Tommy Nilsson... Tacka vet jag orginalfilmen som också var upphov till min stora fascination för nunnor. Filmen var för övrigt den första film vi hyrde under mina levnadsdagar på den där tiden när man inte hade video och fick hyra en i videoaffären :=)

onsdag, januari 16, 2008

I veckans Kristdemokraten...

...finns följande artikel undertecknad av mig, Caroline Dahlberg, Erik Granberg och Edvard Agrell


I Tidningen Kristdemokraten 14 december frågar sig Maria Fälth vilken alkoholkultur KDU har. Hon frågar sig hur hon som tonråsförälder kan vara säker på att KDU:s arrangemang är fria från alkohol? Frågor som hon ännu inte fått svar på.

Vårat svar är att tyvärr, det kan hon inte. Vi beklagar detta och har under vår aktiva tid i KDU försökt bidra till att alla ska kunna delta i KDU-aktiviteter och att ingen enda förälder ska behöva vara orolig för att skicka sina barn på KDU-aktiviteter.

Att problemen finns har flera orsaker. Det handlar dels om en policy som inte är tillräckligt restriktiv men kanske ännu mer om att det finns för få som tar sitt ansvar. Vi har slagits för en policy som säger att det ska vara förbjudet att "förtära alkohol från ett KDU-arrrangemangs början till dess slut". Detta skulle göra att det blir tydligt och inte innebära några öppningar för att som idag hävda att det inte var något regelrätt program under kvällen och att det därför var fritt fram att dricka. Det skulle också innebära att vi kanske skulle få mindre uppdelningar mellan de som dricker på KDU-arrangemang och de som tycker att ungdomspolitiken ska vara fri från alkohol, inte minst för de minderårigas skull.

Problemen bottnar också i att det är för få i KDU som tar sitt ansvar. Det åligger självklart främst de i ledande befattningar och de som blivit lite äldre att vara förebilder och tydligt säga nej till alkohol i KDU-sammanhang. Detta sker inte i tillräcklig utsträckning idag. På grund av de brister som finns har flera distrikt i KDU som exempelvis Göteborg och Västerbotten infört egna alkoholpolicys som säger att när distriktet betalar är det förbjudet för en medlem att förtära alkohol.

Vi ser med stor oro på en utveckling där minderåriga får sin första fylla i KDU och där föräldrar inte vågar skicka iväg sina barn på KDU-aktiviteter. KDU är ett ungdomsförbund och det är därför av yttersta vikt att även personer under 18 kan delta på fullgoda villkor.

Vi försöker göra så gott vi kan men det behövs ett tydligt ledarskap och en mer restriktiv policy för att vi ska få se en verklig förändring.

Paranoida Jullan vs. Rationella Jullan

Vem vinner?

Igår när jag tog upp min post fanns där ett kuvert som var väldigt tunt. Det var inget i det. Men däremot var det lite blod på det.

Jag fick en kraftig olustkänsla som delades av min besökande vän Rebecca. Jag vet och visste att jag borde tänka såhär:

a) Någon har helt enkelt glömt att lägga något i kuvertet
b) Blodet har bara råkat komma dit och kan lika gärna tillhöra brevbäraren. Alla människor vet väl hur lätt det är att skära sig på papper.
c) Om någon (arga hundägare..., de som stal mina saker i somras eller vem det nu skulle vara) ville hota mig ja då skulle de väl för 17 göra det lite tydligare.

Men...
paranoida Jullan vågade knappt öppna dörren när det ringde på. Då stod min snälla granne där.

Var paranoid ett par timmar o trots att det fortfarande känns lite olustigt så har nog ändå rationella Jullan vunnit kampen. Den här gången.

Men om den som mot förmodan skickat brev men glömt innehållet läser det här; hör av dig. Så kommer även paranodia Jullan kunna slappna av.

tisdag, januari 15, 2008

Men seriöst...

...den här bloggen har verkligen blivit boring. Har inte gett upp om en uppryckning riktigt än. Men sanrt.

Om amerikanska Presidentvalet

Hade själv tänkt att skriva något liknande men när jag nu ser att den kloke Steven skrivit några rader och då är det ju rätt smidigt att länka dit. Det är demokrater, demokrater, demokrater.

När jag läste DN under julen (har ganska svårt för den tidningen som jag uppfattar som allmänt religionsfientlig) blev jag bara mer och mer positiv till de republikanska kandidaterna eftersom ledarsidan hade en förkärlek för att påpeka att vissa av dem är "religiösa extremister". Dessutom ska ju abortfrågan och huruvida de tror på evolutionen alltid tas upp... Den första av dessa är iof en viktig och relevant fråga som vi i detta land allt för ofta sopar under mattan. När det gäller den andra har jag lite svårt att se sprängstoffet om det inte är så att kandidater vill ändra i skolundervisningen etc.

Sen att jag av politiska skäl skulle ha mycket svårt att sympatisera med en republikan ja det är ju förvisso sant. Men under DN-läsandet ökade dessa sympatier avsevärt. Tvärtemot DN:s intentioner kan man tro...

vem jag håller på? Det är lite ångestladdat att inte ha en favorit känner jag... Försöker skaffa mig en sådan men det går lite trögt. Avkrävs jag ändå ett svar (vilket jag ju egentligen inte gör) säger jag idag inte vare sig speciellt oväntat eller originellt: Obama.

måndag, januari 14, 2008

woho!

Känne rmig lite yr och konstig. har nämligen precis köpt en flygbiljett till USA. Tyckte att det kunde vara dags att se en annan världsdel än Europa och Afrika. I Mars bär det av 2,5 veckor. Först ska jag på egen hand upptäcka New York och sen blir det skojiga aktiviteter tillsammans med min mycket saknade vän Johanna. Känns spännande. Och lite läskigt.

fredag, januari 11, 2008

Äntligen Fredag...

...vilket innebär att jag ikväll får dricka cola. Det behöver jag sannerligen. Mycket att göra på jobbet, det mesta går för tillfället ut på att skriva, skriva, tänka och skriva. Blir inte så lite trött på mitt eget sätt att formulera mig. Och ändå sitter jag här och skriver...

torsdag, januari 10, 2008

Viss framgång

Min kära moder har med stor sannolikhet fixat en cykel till mig! Så snart ska jag göra Stockholms gator osäkra igen :)

onsdag, januari 09, 2008

Diverse efterlysningar

1. Någon som vet ett bra (=billigt) sätt att boka flygresa till USA. Det finns ju mängder av sajter men problemet är att jag vill ha en cirka 4 dagar lång mellanlandning i New York på väg till Portland. Någon som har tips!?? Det bästa jag hittat hittills är www.gotogate.se

2. Någon som sitter i en bostadsrättsföreningnsstyrelse eller känner till hur man kan ha något slags "belöning" för de som utför sina plikter, typ städar trappan o så? Det ska tydligen inte vara tillåtet med bestraffning av de som inte gör det.

3. Jag skulle vilja få tag i (köpa) en cykel billigt. begagnad damcykel (inte bockastyre) med typ 3-7 växlar.

Så...hoppas på åtminstone något napp.

tisdag, januari 08, 2008

Nytt uppdrag

Just det. Har fått ett uppdrag i Stockholms stad. Ska sitta på en ersättarplats i kommunstyrelsens integrationsberedning. Ser fram emot att "sätta tänderna" i detta.

måndag, januari 07, 2008

Några korta

- Tillbaka i Stockholm och det känns mycket bra. För er som undrar (typ mamma) så ja, jag var uppe och gymmade innan jag började jobba i morse.

-Var tvungen att åka Swebus istället för nyfunna favoriten Bus4you upp. Vilken plåga i jämförelse.

- Kollade in halva Conutrygalan på SVT i lördags (varför måste den sändas så sent). Resten finns inspelat och får ses vid annat tillfälle. Alison Krauss sjöng som en gudinna. Tänk att jag ska se henne 16 maj.

- Ska även på konsert med Tomas Andersson Wij i mars (Jennie Abrahamsson är förband). Känns som att denna musik-vår kan bli helt ok. Om jag får önska gör även Shawn Colvin återbesök och jag skulle bli glad ända in i själen om även Kasey Chambers, Rosie Thomas och varför inte Keith Urban gjorde ett litet sverigebesök? Men det är kanske att hoppas på för mycket?

- Häromdagen tänkte jag blogga om en artikel på Dn-debatt men Lydia gör ju det så bra. Det störde mig lite att Dagen direkt plockade upp det hela nästan som att "titta här". Men nu inbillar jag nog mig, det var ju på nyhetsplats (iof vet jag inte vad det var för nyhet).(I tidigare undersökningar har det visat sig att jämställda förhållanden är lyckligare och håller längre btw).
Jag älskar ju Dagen egentligen. sådeså.

- Jag är så trött så trött på all denna alkoholfixering. Kan räkna till att jag känner till typ 6 grabbar ( i min egen ålder +-5 år) som ställer sig utanför och är nyktra. Känns oroväckande lite. Känner till något fler tjejer. (sen är det klart att alkoholbruk och alkoholfixering inte är samma sak så det behöver ni inte påpeka).

torsdag, januari 03, 2008

Carola= mångas drömkvinna?!

Efter att Carola i p4 avslöjat att hon provat på nätdejting på kristna 7ehimlen fick sajten nästan 300 nya medlemmar samma dag som intervjun sändes. Verkar som att många, många drömmer om en dejt med Carola...

onsdag, januari 02, 2008

Alkohol i Riksdagen

Delar av riksdagens nykterhetsgrupp föreslår att representationen borde bli alkoholfri. Det finns tydligen inga tydliga regler ens en gång.
Man häpnar över alkoholens särställning gentemot andra droger... Jag tycker förslaget är självklart. Brukar titt som tätt fundera på hur många som är nykterister när de börjar som riksdagsledamöter och hur många som är det efter ett par år. Har en teori (som iof mest bygger på egna antaganden om mitt eget parti) om att andelen sjunkit avsevärt.

Kenya

Det är ju oroligt i Kenya efter valet där och jag försöker följa med så gott det går. Rapporteringen i svenska medier ger ju generellt inte så mycket men nu verkar det ha skett bättring. I SVD intervjuas min kära vän HC om situationen då hon befinner sig på plats.

Kenya har definitvt en stor plats i mitt hjärta och det är med sorg i hjärtat jag följer utvecklingen. Tänker på de människor jag känner som är aktiva i Kenyas demokratiseringsprocess, både i partier och utanför dessa och hoppas att de mår väl och inte förlorar hoppet...

tisdag, januari 01, 2008

Gott nytt år

Är fortfarande hemma i Huskvarna där jag varit sedan innan jul. Har haft det lugnt och trevligt mad familj, vänner och böcker.

Igår firade jag in nyåret på fest i kära Bankeryd med middag, snö, tävlingar och en hel del lekar framåt småtimmarna. Helt klart mycket lyckat.

Tänkte att det kunde vara läge för att titta tillbaka på inlägget jag skrev i samband med inledningen av 2007.

*bli mer modig (högst tveksamt...)

*få ett inspirerande jobb (jajamän)

* bli faster (verkställt)

* läsa fler böcker (högst marginell förbättring)

* bli lyckligt kär (nix)

* bli mer disciplinerad (faktiskt. När man har betalt för det så går det bättre :) Dessutom är jag grymt disciplinerad när det gäller gym-träningen)

* besöka några nya platser (räknas Sundsvall? ;))

Om jag istället ska lista lite ting om 2007 då ser det ut så här.

Årets:

Vuxenpoäng: bostadsrätt och fast jobb

Konsert: Shawn Colvin

Förändring: Flytt till Stockholm

Saknad: Tabernaklet o vännerna inkl världens bästa granne i Göteborg såklart...

Mat: Crepes på Tegnérgatan, Libanesiskt

Tv-program: Kärlekssåpor (bonden, ensam mamma...), Antikdeckarna, Lyxfällan

Oro: bostadslån, att jag för tillfället blir för bortskämd med så trevliga kollegor (hur otroligt mycket tråkigare vore det utan Carro ett par rum bort tex?)

Irritation: att Dagens debattsidor ibland ockuperas av "vanliga" debattartikelar som hade kunnat tryckas i vilken tidning som helst...

Mest intressant fast typ väldigt få förstod hur intressant det var (utom Hasse Boström på Dagen såklart som "avslöjade" hela grejen): Sten Tolgfors som smybaptist.

Ångest: leta kyrka

typ så...

För att istället blicka lite framåt så tror jag att 2008 kan bli ett år med följande komponenter:


* Fantastiska konserter (biljetter är köpta till Tomas Andersson Wij och Jennie Abrahamsson i mars samt till Alison Krauss och Robert Plant i Maj)

* Årets händelse: USA-resa i mars då jag dessutom får ett mycket efterlängtat återseende med Johanna

* Bröllopsfritt

* Lägre räntor? ;)

* En trevlig sommar med åtminstonde en resa utomlands

* Fler vänner flyttar till Stockholm

Får man dessutom önska lite fler saker (och det får jag ju eftersom det här är min blogg) så blir det

* Att några av mina fina vänner ska få jobb o det i närheten av mig så de inte lämnar stan!

* Lycklig kärlek (för mig o alla jag känner ;))

* Kyrka...

* Utmaningar