onsdag, januari 16, 2008

I veckans Kristdemokraten...

...finns följande artikel undertecknad av mig, Caroline Dahlberg, Erik Granberg och Edvard Agrell


I Tidningen Kristdemokraten 14 december frågar sig Maria Fälth vilken alkoholkultur KDU har. Hon frågar sig hur hon som tonråsförälder kan vara säker på att KDU:s arrangemang är fria från alkohol? Frågor som hon ännu inte fått svar på.

Vårat svar är att tyvärr, det kan hon inte. Vi beklagar detta och har under vår aktiva tid i KDU försökt bidra till att alla ska kunna delta i KDU-aktiviteter och att ingen enda förälder ska behöva vara orolig för att skicka sina barn på KDU-aktiviteter.

Att problemen finns har flera orsaker. Det handlar dels om en policy som inte är tillräckligt restriktiv men kanske ännu mer om att det finns för få som tar sitt ansvar. Vi har slagits för en policy som säger att det ska vara förbjudet att "förtära alkohol från ett KDU-arrrangemangs början till dess slut". Detta skulle göra att det blir tydligt och inte innebära några öppningar för att som idag hävda att det inte var något regelrätt program under kvällen och att det därför var fritt fram att dricka. Det skulle också innebära att vi kanske skulle få mindre uppdelningar mellan de som dricker på KDU-arrangemang och de som tycker att ungdomspolitiken ska vara fri från alkohol, inte minst för de minderårigas skull.

Problemen bottnar också i att det är för få i KDU som tar sitt ansvar. Det åligger självklart främst de i ledande befattningar och de som blivit lite äldre att vara förebilder och tydligt säga nej till alkohol i KDU-sammanhang. Detta sker inte i tillräcklig utsträckning idag. På grund av de brister som finns har flera distrikt i KDU som exempelvis Göteborg och Västerbotten infört egna alkoholpolicys som säger att när distriktet betalar är det förbjudet för en medlem att förtära alkohol.

Vi ser med stor oro på en utveckling där minderåriga får sin första fylla i KDU och där föräldrar inte vågar skicka iväg sina barn på KDU-aktiviteter. KDU är ett ungdomsförbund och det är därför av yttersta vikt att även personer under 18 kan delta på fullgoda villkor.

Vi försöker göra så gott vi kan men det behövs ett tydligt ledarskap och en mer restriktiv policy för att vi ska få se en verklig förändring.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej Julia! Jag har respekt för er hållning i frågan kring alkoholpolicyn. Personligen delar jag dock inte er uppfattning. Hur som helst skulle jag, med tanke på tongångarna i ditt inlägg, vilja fråga huruvida ni någon gång sett en minderårig få sin första fylla i KDU-sammanhang. Mig veterligen har det aldrig skett, men du kanske har andra erfarenheter...

6:56 em  
Blogger Julia said...

Visst känner jag genom åren flera exempel på minderåriga i KDU som druckit alkohol på KDU-aktiviteter och det finns och det finns all oro att tro att det kommer att öka. Och att man kanske hellre avstår från att bjuda in någon under 18 på samma sätt som man avstår från att bjuda med de som har en annan inställning i den här frågan.

8:49 fm  
Anonymous Anonym said...

Oj, vilka flashbacks man får när man läser er artikel! Keep it up!

10:49 fm  
Anonymous Anonym said...

Att man inte får ta med någon form av alkohol till exempelvis en kursgård som KDU hyr är helt i sin ordning.Då finns risken att minderåriga kommer i kontakt med den. Att myndiga personer inte skulle få kunna gå till en krog (där inga minderåriga kommer in) och ta ett glas om inga andra aktviteter är inplanerade på kvällen är inget annat än förmynderi. Så länge respektive deltagare sköter sig f.ö. alltså.

4:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home