söndag, september 30, 2007

Argument mot Cannabis

Ni får gärna hjälpa till i en diskussion som pågår bland mina vänner:

Vad finns det för argument för att alkohol ska vara tillåtet men inte typ Cannabis?

(Vi vill ha andra argument än att det ena är tradition osv.)

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Egentligen finns det väl inga bra argument? Jag håller med, man borde släppa även cannabis fritt!

3:29 em  
Blogger Julia said...

fast det är inte min slutsats. tvärtom.

3:48 em  
Anonymous Anonym said...

De som anser att cannabis ska vara förbjudet borde börja med att redovisa sina argument.

Men det kanske är lite svårt?

9:52 em  
Blogger Paul Valö said...

Det enda vettiga argumentet som finns är att vi inte behöver en drog till, ur ett egentligen ganska tvivelaktigt folkhälsoperspektiv. Vi har redan alkohol, som ger ett kraftigare rus och värre konsekvenser än cannabis, och en legal drog till skulle spä på skadeeffekterna. Kunde vi byta ut alkohol mot cannabis så vore det förstås mumma men kräftor kräva helt enkelt vissa drycker osv.

Det finns dock inga som helst skäl till varför Sverige ska ha bland världens strängaste straff för mindre innehav av marijuiana. Innehav av marijuana borde ligga mellan obetald TV-licens och fortkörning i straffskalan.

10:45 em  
Blogger Unknown said...

Det är alkohol, inte Cannabis, som är undantaget. Även qat är en totalförbjuden drog, med relativt stränga straff, som är långt ifrån lika farlig som alkohol. Å andra sidan är tobak mindre reglerat än alkohol, men tokdödligt ändå. Den stora skillnaden ligger i att alkohol kan produceras i stor skala överallt i Sverige. Ett förbud mot alkohol kan därför inte bli lika verksamt som ett förbud mot cannabis, som måste smugglas in.

2:05 em  
Anonymous Anonym said...

David: Även Cannabis kan produceras i stor skala i sverige. Hemmaodlingar producerar troligen mer cannabis än vad som importeras, exakt hur mycket är naturligtvis omöjligt att veta så länge det är olagligt... Alla som kan sköta en krukväxt kan också odla sin egen cannabis! Det är faktiskt mycket enklare än att destilera (talar av egen erfarenhet då jag provat bägge ;)

Det är ju så att alla argument för att cannabis ska vara olagligt faller i en jämförelse med alkohol. Jag respekterar dock moraliska argument från personer som avstår från alla droger (även lagliga) men dom är ju inte så många...

Själv anser jag att behovet att berusa oss är en instinkt (ofta påhejad av samhälle, vinstintressen och olika sociala mekanismer). Alla droger passar inte alla människor. Av alkohol blir jag utagerande, aggressiv och otrevlig. Av cannabis snäll, hungrig och kulturell. Har svårt att förstå varför jag ska få dricka alkohol men inte röka marijuana.

7:12 em  
Blogger Unknown said...

Johan:
Även Cannabis kan produceras i stor skala i sverige. Hemmaodlingar producerar troligen mer cannabis än vad som importeras, exakt hur mycket är naturligtvis omöjligt att veta så länge det är olagligt... Alla som kan sköta en krukväxt kan också odla sin egen cannabis!

David: Det är inte min (eller polisens) bild. Rikskriminalens rapport räknar med 25-30 tons import av cannabis per år och att det motsvarar så gott som hela marknaden. Priset för cannabisharts ligger på cirka 25 000 kr per kg. Detta motsäger att det är enkelt att odla eget i stor skala. Även klassifierad industrihampa, som alltså är laglig, men som ibland används i olagliga syften, importeras.

12:08 em  
Anonymous Anonym said...

David, jag uttryckte mig lite slarvigt. Vad jag menade är att det är mycket lätt att producera cannabis och att det är vanligt med hemmaodlingar av cannabis i sverige. Storskalig produktion av cannabis i sverige är ovanligt även om en del (relativt) stora cannabisodlingar avslöjats av polisen de senaste åren.

Det som produceras i sverige är nästan uteslutande marijuana och inte cannabisharts. Den hemmaodlade marijuanan är mycket vanlig i sverige men förekommer delvis i andra kretsar än haschet. Största delen odlas för eget bruk och kommer aldrig ut på marknaden.

Sammantaget står alla småskaliga hemmaodlingar för en stor del av den cannabis som konsumeras men en mycket liten del av den som är till försäljning! Det finns därför anledning att tro att konsumtionen av cannabis är betydligt större än den av polisen uppskattade marknaden då uppskattningen enbart baseras på importerad cannabis.

Redan 25-30 ton är en mycket hög siffra och räknar man på det får man en bild av hur stor den verkliga cannabiskonsumtionen i sverige är. Jag röker cannabis ca 1 gång per vecka, varje gång max 1/4 gram. 30 ton skulle då räcka till över 2 miljoner svenskar, en stor del av den vuxna befolkningen!

9:00 em  
Anonymous Anonym said...

"Paul Valö", och ni alla andra där ute; jag håller med vad Chris Davies sa i en debatt om cannabis på SVT. Se klippet här;

Jag tänkte börja citera Chris Davies här, för jag tänkte att ingen skulle kolla på klippet ändå, för att det är lättare att läsa ett kortare inlägg och då skulle informationen om vad han tycker nå ut till fler men det var för jobbigt att sammanfatta allt kort så jag rekommenderar ALLA att se klippet.

Varför? Här tar han upp alla frågor om cannabis, och svarar, med bevis, varför det är bättre med en legalisering av cannabis för samhället. För individens hälsoskador talar han inte, eftersom att alla som är engagerade i cannabisdebatten vet att cannabis är mindre skadligt än alkohol. Enligt den här forskningsrapporten; så ligger cannabis på plats elva och alkohol på plats fem av de skadligaste drogerna i samhället. Det här är en av många forskningsrapportet som visat på att cannabis inte är farligt.

Han argumenterar även mot gatewayteorin, alltså det där tjafset om att cannabis skulle leda till tyngre droger på sikt.var uppmärksamma på det när ni ser klippet. Det är motbevisat ur hälsosamt syfte såklart, en drog kan inte kemiskt göra hjärnan sugen på en annan drog, det är något som hör till vetenskapen om att cannabis inte påverkar hälsan eller hjärnan överlag särskilt mycket alls. Det förstår de som vet vad dom pratar om i cannabisdebatten eftersom de läst forskningsrapporter som bevisat att cannabis inte är farligt, som sagt , kolla upp den där listan jag länkade ovanför.

Jaja, sluttatat. Se nu det här och kolla upp det ni inte förstår via internet så kommer ni också förstå varför en legalisering av cannabis är bäst för alla.

Julias kommentar bevisar att de som inte tror på legalisering av cannabis är rätt inkompetenta idioter, hon kan ju inte ens läsa. Här frågade hon efter agrument, din åsna.

Peace
Emilia
http://iiimilia.bloggagratis.se/

10:21 fm  
Anonymous Anonym said...

Korrigering; Menade såklart att de som INTE tror på legalisering är inkompetenta idioter, givetvis. Blev lite tjorvigt med så mycket grejer att säga. Fridens / Emilia

10:40 em  

Skicka en kommentar

<< Home