tisdag, februari 27, 2007

Jag överlevde kvällens TV-tittande...

...med nöd och näppe. Kollade in debatten mellan Sten-Gunnar Hedin o Maria Larsson och därefter Existens. Knappast ett program som gick på djupet eller var speciellt upplysande men ändå inte riktigt lika hemskt som jag befarade.

David Kronlid, som jag tidigare skrivit om här gjorde en hel del märkliga uttalanden i programmet. Han tyckte nästan att SD var mer kristdemokratiska än kristdemokraterna själva. Sorry men knappast. Bara för att man rabblar formuleringar om kristna värderingar tar det ju inte bort det faktum att man driver en främlingsfientlig politik. Hur var det med exempelvis Gal 3:28 eller den barmhärtige samariten förresten? Eller om vi ska ta påståendet om att vara mer kristdemokratiska än kristdemokraterna på allvar så är det nog aningens svårt att bortse från Solidaritetsprincipen/Syskonskapstanken. Men Sverigedemokraterna hittar säkert ett sätt att göra så. Men då ska vi bassa. Inte låtsas som att de spelar på samma planhalva som vi. Det faktum att de röstar för 7/10 av våra förslag ute i kommunerna är väl inget att höja på ögonbrynen för. Man kan ju vara överens i en hel del frågor. Det innebär ju dock inte att man är lika när man skiljer sig totalt åt i fundamentala frågor. Synen på människan och vårt ansvar för varandra är ju liksom knappast en petitess.

1 Comments:

Blogger Gärningsmannen said...

En stor del av programmet Existens i SVT var uppbyggt runt tre saker.

1. Att kd fått släppa till "flest väljare av alla partier till sd". Detta lär bygga på SVT-Valu undersökningen som visar att 2,0 % av kd-väljarna år 2002 röstade på sd 2006, till skillnad från s som släppte till 1,4 % av sina väljare. Förutom det uppenbara att 1,4 % av socialdemokraterna väljare är tusentals fler väljare än vad 2,0 % av kd-väljarna är, bör även det lilla antalet svarspersoner stämma till eftertanke. Antalet fd kd-väljare som i SVT-valu bytte till sd är ungefär 15 personer. Att till stor del bygga sitt program på så svajjiga siffror är anmärkningsvärt.

2. Att en fd kristdemokrat hoppat av till sd och nu var landstingsråd. Detta är EN person.

3. Att sd gärna talar om hur fina kristna de är och att hela Sverige borde vara kristet (är det inte människor som är kristna?). Med lite eftertanke borde SVT ha förstått att detta inte rör sig om intresse för kristendom, utan är ett försök att positionera sig mot muslimer som man vill stänga ute från Sverige.

Pinsamt att koka soppa på en så liten spik, för att inte säga knappnål.

7:53 em  

Skicka en kommentar

<< Home