onsdag, november 07, 2007

Morddömd som läkare

Möttes i morse av både radioinslag och löpsedlar om att en morddömd går på läkarutbildningen på Karolinska. Inslagen bara skrek ut "visst är detta upprörande"? Personligen tycker jag att det vore upprörande om en morddömd inte kunde läsa på utbildningen. Jag tycker personligen att straffen generellt sett ska vara hårda, inte minst för våldsbrott. Jag ser straff bland annat som ett sätt för brottslingen att betala igen en skuld, sona sitt brott. När straffet är avtjänat måste personen få en verklig chans. Vad får vi annars för samhälle om en person alltid är sitt brott och där det inte går att studera eller arbeta. Det blir en personlig tragedi men kommer också leda till fler antal brott och återfall eftersom personen ändå är "dömd" och utestängd från verklig samhällsgemenskap. Upprörande nyhet verkligen. men inte för nyheten i sig utan för att den verkar gå ut på att vi ska bli upprörda.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Om du anser att exemplet med mördaren och läkarlinjen ryms inom din principella syn på straffet. Hur gör du då med pedofilen som efter avtjänat straff får jobb på dagis?

9:55 fm  
Anonymous Anonym said...

Håller med i princip. Men det kanske inte är rimligt att man för den skull kan ha alla yrken. Speciellt inte de som kräver en mycket stor dos av humanistisk människosyn och förtroende...

10:59 fm  

Skicka en kommentar

<< Home