torsdag, augusti 30, 2007

Vatten på kvarnen...

...har man ju återigen fått när det gäller alkoholpolitiken. En ny studie visar nämligen att 1500 fler människor troligen skulle dö om vin- och spritförsäljningen flyttades från systembolaget. I tidningen Metro kommenterar Maria Larsson:

"- Nivån på skatten hör ihop med konsumtionen och därför kommer de höga skatterna att bestå. Målet för den här regeringen är att se till att totalkonsumtionen sjunker. Sedan kan man naturligtvis tänka sig ytterligare höjningar. Det kommer inte jag att motsätta mig."'

Jag är oftast väldigt nöjd med att vara kristdemokrat men uttalanden som dessa gör mig mer än nöjd. Tänk om vi hade en moderat som folkhälsominister...eller en sosse som Kent Härstedt eller kanske en "ny" centerpartist? Ungdomsförbundet kräver nämligen inför centerns stämma att partiet ska göra upp med sin alkoholpolitik. Alltså... hur dumt kan det bli? Artikeln är bara så totalt befriad från allt vad alkoholforskning, sunt förnuft men framförallt solidaritet heter.

Kan Magnus Andersson på allvar ha missat att sänkta skatter och ökad tillgänglighet leder till ökade alkoholskador?

"Svenska politiker måste våga tro på att människor kan ta hand om sig själva och välja om de vill dricka alkohol eller inte. De som faller i fällan till missbruk kommer att göra det i alla fall, antingen med hjälp av smuggelsprit, hembränt eller alkohol från Systembolaget. Det svenska monopolet klarar inte av att hålla människor borta från flaskan."

Det spelar alltså ingen roll hur vi organiserar vårt samhälle, vilka skatter vi tar, vilka personliga ställningstaganden vi gör för de som faller i fällan till missbruk kommer göra det oavsett? Så mycket för den tron på människan. Och menar CUF-arna på allvar att frågan om alkoholkonsumtion är ett helt fritt val? Att vi inte kan påverka varandra och att alkoholens gift inte får makt över oss? Det är ju för att skydda våra medmänniskor vi måste göra rimliga avvägningar. Alla kan inte bara se till sig själva och sitt eget ego. Människan är nämligen ingen ö, som Magnus Andersson mycket riktigt skriver. Men om hon inte är en ö, måste vi då inte ta lite ansvar för varandra och släppa det där totala egot för en stund?

Jag hoppas CUF-arna får fet-stryk på stämman men jag antar att det inte passar in i centerpartiets "förnyelse".

Sprit är skit. Så är det bara.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Håller inte med om att sprit e skit. Sprit kan vara gott i rimliga mängder men monopolet ska självklart vara kvar och vi ska sticka hål på nyliberalen Anderssons argument.
Antingen släpper vi spriten fri å låter offra en generation eller två på Stureplanscenterns altare eller så fortsätter vi med en restriktiv politik.
Det är faktiskt så enkelt!

5:44 em  

Skicka en kommentar

<< Home