tisdag, mars 20, 2007

Machomän

Läser om en närmast osannolik organisation i USA som på någon slags kristen grund vill uppmana män att vara macho igen. Vet inte om jag ska skratta, gråta eller spy. Kyrkan ska ha gjort Jesus för mesig och blivit för feminin. Kopplingen mellan mesig och feminin är ju lite lagom irriterande i sig. Att män i allmänhet skulle vara för lite macho kan väl milt uttryckt också ifrågasättas. Jag kan hålla med om att Jesus ibland görs för mesig i bemärkelsen att man vill få honom att framstå som en allmänt fin människa som bara säger snälla saker. Det är i och för sig sant att Jesus var och är god men budskapet om korset är inget "gulligt" budskap som kan plockas fram ur byrålådan när vi till varje pris vill få evangeliet att vara rumsrent. Budskapet kostade på då. Det kostar på nu. Evangeliet har sprängkraft. I bibeln var Jesus inte sällan tuff i sina budskapet. Sådär så det blev jobbigt för människor. De kunde liksom inte fortsätta som vanligt efter att de mött honom. Att följa är något mycket mer än att tycka att Jesus var "god" - även idag.

Men detta har naturligtvis ingen koppling till begreppet macho och att "grabbar ska få vara grabbar". Att Jesus ibland blev arg och sa ifrån (som tex, mot köphysterin i Templet som artikeln tar upp) kan ju knappast tas skäl att män ska göra ett och annat för att de är män. Jesus blev människa. Vi behöver knappast fler män som tror sig vara överordnade eller står i närmre kontakt med Gud i kyrkan just för att de är män. Vi behöver inte heller fler kvinnor som "tycker det är skönt att slippa ta ansvar" och därmed uppmuntrar en nid-bild av mannen.Fler män (och kvinnor) som tar Jesu budskap om försoningen också med det fiendeskap som uppstod mellan män och kvinnor i syndafallet på allvar är dock välkommet. Väldigt välkommet.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

It's America. baby...;) Bra skrivet i övrigt, hejjahejja!

3:11 em  
Blogger Julia said...

tack :) Visste väl att jag iaf kunde räkna med ditt bifall!

3:13 em  
Anonymous Anonym said...

I Susan Faludis bok "Ställd - förräderiet mot mannen" finns ett antal av den typen av sammanslutningar beskrivna. Kom jag bara att tänka på i all hast...

1:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home