tisdag, december 12, 2006

Lucia - Spritens högtid

Lucia ska vara en trevlig tradition med stämningsfylld musik, fika och ljus. Tyvärr har Lucia alltmer kommit att förvandlas från ljuset till spritens högtid för Sveriges ungdomar. Kommer ihåg när jag gick på högstadiet hur det länge planerades för nattens festligheter och hur man skulle få tag i den åtråvärda drycken. Skolan och fältassistenterna ansträngde sig verkligen för att erbjuda alternativ i form av exempelvis discon och bio. Jag är säker på att detta minskade konsumtionen något. Samtidigt så flödade spriten. 13-, 14- åringar som inte sällan får sin första fylla, sådär, lagom till jul, som för övrigt är en mardrömshögtid för många barn då föräldrarna tar till flaskan sådär lite extra i dessa tider.
Det är ju inte ungdomarnas drickande som är boven. Jakten på bekräftelse, grupptryck och en tro på att alkohol hör vuxenvärlden till. Dessa ungdomar skaffar inte spriten själva. De köper den. Dyrt. Av vuxna människor som inte har något vett i skallen. För det kan de bara inte ha. Skäms.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Mycket bra! - och två reflektioner:

Föräldrarnas roll till att börja med. De egna föräldrarna är ens viktigaste förebilder som ung. Fortfarande är det så, trots påverkan från media, kompisar, internet och andra. Ungdomar vill att vuxna sätter gränser, att de inte bjuder på alkohol eller är berusade själva. Tyvärr orkar/vill många föräldrar inte ta det ansvaret. Många välmenande föräldrar bjuder istället sina barn på alkohol hemma eller köper ut en flaska vin när barnet ska på fest. De böjer sig för propåer och tjat när de borde säga nej, motivera sitt nej och kanske framförallt: bry sig om lite mer!

Den andra reflektionen gäller idrotten och föreningslivet. Det var i mångt och mycket en alkoholfri zon eller oas tidigare men inte längre. Drickandet har blivit en del av idrottskulturen och föreningskulturen på ett skrämmande sätt. Steg för steg luckras interna restriktioner mot alkohol upp inom föreningslivet och förr eller senare leder denna ökade acceptans till ökad tillgänglighet och ökad konsumtion hos barn och ungdomar.

Jag önskar att jag hade något bra motgift :(

3:26 em  
Blogger Julia said...

Tack för medhåll! Jag älskar ja-sägare ;)När det gäller föreningslivet skiljer ju också frikyrkan, som jag själv är en del av, ut sig som en "kultur" som gått från att erbjuda ett starkt alternativ till att bli en plats där men, även där, blir betraktas som lite ufo-aktig när man är absolutist.
Jag håller självklart med i alla dessa kommentarer. Det enda sättet som är ett verkligt motgift är att fler tar ett radikalt ställningstagande i frågan om alkohol. Att vara vuxen innebär ofta som du säger att säga nej, men då också båga göra detta till ett nej även rent personligt. Men det är nog tyvärr inte så många som äe beredda till det även om nykterhetsrörelserna går framåt...

7:56 em  
Anonymous Anonym said...

Jo men visst är det kul att få medhåll och bifall! Världen behöver definitivt fler klubbar för inbördes beundran och bekräftelse att man har rätt ;)

Jo att bli betraktad som ufo-aktig eller apart är inte obekant. Av olika anledningar har studentliv/nationer/högtider i Uppsala iaf blivit synonymt med hej, skål, alkohol :(

Den som då väljer att bo på Nykterhetsvännernas studenthem har en del att kämpa mot - typ 500 års traditionstyngd alkoholromantik...

10:47 fm  
Anonymous Anonym said...

Sprit har man väl druckit på Lucia sedan 1600-talet, alltså mycket längre än man har myst med lättglögg, pepparkakor och lussebullar. Sedan kan man fråga sig om det är en bra tradition.

10:16 fm  

Skicka en kommentar

<< Home