måndag, december 11, 2006

Proportionell fördelning?

Jag har läst ett antal olika universitetskurser nu och varje gång utkristalliseras det ganska snabbt ett antal personer (2-3 stycken varav en ofta är mest extrem) i kursen som har ett extremt behov av att kommentera allt och inget. De flesta kursdeltagare lyssnar på föreläsaren, ställer någon fråga då och då men tar de flesta diskussioner och frågor sinsemellan för att inte ta upp onödigt mycket föreläsningstid. De här personerna kan delas in i två kategorier.
1. De som drar iväg diskussionen till helt irrelevanta håll och som gärna vill vara lite "kritiska" till lärarens perspektiv men det blir bara flummigt. (dessa personer älskar ord som "postmodernism, etnocentrisk, kapitalism"
2. De som tror att det är smarta men säger sånt som alla andra redan fattat. För bra längesen.

Men hur kommer det sig att det alltid är några sådana här personer i varje kurs? Blir de utplacerade för att bryta tystnad/irritera?

(för övrigt kan jag rapportera att det uppstod ett bråk mellan två kursare mitt under föreläsningaintroduktionen idag. DEn ena anklagade den andra för att alltid sitta och flina och uppmanade personen att ägna sig åt studierna istället. Det blev hätskt, pinsamt och läraren började prata om något annat. Tack och lov!)