tisdag, september 29, 2009

Ett hjärta större än världen

Har precis läst ut Magnus Malms senaste bok: Ett hjärta större än världen. Hade mycket höga förväntningar på boken eftersom jag tycker att Malm brukar vara både väldigt klok och framförallt väldigt utmanande (och att det han skriver brukar innehålla en hel del formuleringar att stanna upp vid och ibland bara njuta vid åsynen av.)

Denna bok handlar sammanfattningsvis om hur kan vi följa Jesus? Boken utgår från Bergspredikan och från att efterföljelse inte är något att ta med en klackspark. Är det Jesus säger sant ja, hur ska jag då kunna följa lite grann? Boken är ingen lättsmält läsning men en väldigt bra följeslagare om man vill försöka gå i Hans fotspår. En inställning som inte är lättsmält eller bekväm...

Utmanas bland annat i att låta Gud prägla allt och inte det som blir över...

...och beskrivningen av Guds rike ger mig hopp: "Himmelriket är ett annat ord för Guds rike, och kan beskrivas som det dynamiska flöde av Guds helande inflytande som utgår från himlen och tränger in i allt jordiskt."

Eller uppgörelsen med individualiserad tro, eller hur vi är vittnen och tecken. Ett liv i helhet som tjänar Gud. Om bönen som gensvar på Guds närvaro.

Denna bok innehåller helt enkelt så mycket bra att det bara finns en sak att säga: Läs den!