fredag, mars 20, 2009

Påven, underbara Clara och kondomer.

De senaste dagarna har rubrikerna om Påven varit många. I Sverige tycks det vara närmast en självklarhet att påven ska avfärdas när han pratar om sex. Det är som att vi (pk-svenskar) liksom inte klarar av något annat.

Idag skriver den kända bloggerskan Clara Lidström (Underbara Clara) i GT under rubriken "Sex farligare än någonsin".

"Svaret på oönskade tonårsgraviditeter och könssjukdomar i Sverige stavas enligt RFSU gratis preventivmedel för alla under 25 år. Man vill gärna tro att oönskade graviditeter och könssjukdomar skulle minska om preventivmedel var kostnadsfritt. Men faktum är att gratis kondomer funnits på ungdomsmottagningar länge. Men det verkar inte hjälpa. Vad spelar gratis gummi för roll, om man inte är nog trygg med sin sexpartner för att våga be att det ska användas? Hur skyddar gratis p-piller den som vid ett one night stand inte använder kondom och blir smittad med hiv?"

Modigt Clara säger jag!

Hon skriver främst om den svenska kontexten och om vi koncentrerar oss på just den har jag svårt att göra något annat än hålla med. Vi måste vara rädda om oss själva och varandra. Oavsett tidigare erfarenheter.

Sen finns det andra ting som spelar in och som gör att ett kondomförbud enligt mig verkligen inte skulle vara önskvärt. För mig är verkligen inte preventivmedel generellt av ondo (även om jag inte tycker att de som har en annan åsikt är idioter vilket verkar vara väldigt utbrett...) Men att ett kondomförbund inte skulle vara önskvärt är en annan sak än att fler kondomer löser alla problemen. Det finns exempelvis situationer och platser där kvinnor inte har några som helst rättigheter att säga nej till sex, även där hon vet att partnern varit otrogen. Världen är inte jämställd you know. Då (och ofta annars) är det naturligtvis bra att det finns kondomer. Men det löser inte allt. Långt därifrån.

Mer trohet, omtanke, jämställdhet och eftertanke vore sannerligen behövligt på detta område.



6 Comments:

Anonymous Anonym said...

amen sista. jag diggar din blogg! jag lär mig så mkt :)

12:45 em  
Anonymous Anonym said...

Alltså, kan man inte få kritisera påvens ställningstagande utan att behöva dissa påven och hela katolska kyrka? Jag tycker att man måste kunna fördöma katolska företrädare som ljuger och säger att kondomer inte fungerar (oftast), eftersom deras lögner orsakar tusentals dödsfall.

5:04 em  
Blogger Monica O Kolkman said...

Är Sverige så mycket mer jämställt när inte tjejer vågar kräva kondom, undrar jag ibland.

Självklart skulle trohet, omtanke och jämställhet få ner antalet aborter och könssjukdomar i Sverige också!

5:54 em  
Anonymous Anonym said...

Problemet är inte att påven förespråkar att månniskor inte ska ha sex till höger o vänster, knulla runt om man vill prata klarspråk.. Vi skulle kansk ebehöva lite mer av påvens insikt i sverige... Men för det första tar det tid innan människors värderingar ändras.. detta borde påven inse.. dessutom är det inte så att alla som har HIV lever i promiskiositet (stavas det så). Vi leker med tanken,att ex ett gift par där den ene parten har HIV.. detta par skall således inte kunna ha ett sexuellt förhållande eftersom en av dem vid något tillfälle gjorde misstaget att ha sex med en perosn som var HIVsmittad eller hade otur att få en blodtrtansfusion med smittat blod..... i för sig så är ju detta inget problem för påven eftersom han anser att sex endast är till för fortplantning... detta är ju skälet till att han e imot kondomer.. eftersom man hindrar syftet med sex=barn.... människor i almännhet klarar uppenbarligen inte av att leva i celibat så då kan ju kondom vara till hjälp för att undvika graviditeter eller sexuellt överförbarar sjukdomar även inom långvariga trogna förhållanden..

2:53 em  
Blogger Julia said...

Monica: sant.

Sam: Helt klart finns det massor av sådana fall och det är ju bland annat därför det inte är en lösning att skippa kondomer, precis på samma sätt som att fler kondomer inte löser alla problem.

6:50 em  
Blogger Hanna said...

Ett tips för er som bor i Jönköping. Läs någon av högskolans kurser i Religion, samhälle och sexualitet eller Religion, makt och sexualitet i ett genusperspektiv.

7:56 fm  

Skicka en kommentar

<< Home