tisdag, februari 13, 2007

Ungas alkoholkonsumtion

Det kommer larmrapporter om ungas alkoholkonsumtion, inte minst unga kvinnors. Åtminstonde så ökar antalet unga kvinnor som söker hjälp. Det ropas på åtgärder som inte sällan stavas mer och bättre ANT-undervisning i skolan. Jag håller med om att det behövs men det är knappast lösningen på problemet. Istället handlar det om två saker tror jag:

- Många unga mår dåligt idag. Den ökade alkoholkonsumtionen är ett försök att döva eller fly bort från problemen. Förvriden kroppsbild, press i skolan, jobbiga hemmaförhållanden, känslan av att inte duga, oro inför framtida arbetslöshet osv. Dessa problem måste vi ta tag i. Barn och ungdomar behöver uppmuntran, stöd och hjälp. Från skola och samhälle i form av synliga vuxna i skolan, bättre skolhälsovård och snabbare tillgång till ungdomsmottagningar. Men inte minst behöver unga mer tid med sina föräldrar och andra vuxna förebilder i deras närhet. Som ser. Och lyssnar. Det behövs också större utrymme för mångfald i allmänhet. Alla behöver inte bli akademiker. Det är helt okej att inte ha haft en pojkvän/flickvän. Man blir inte lyckligare av att vara trådsmal.

- Vuxna måste inse att unga inte lyssnar på vad de säger om alkohol - de gör som de gör. Det spelar ingen roll om man varnar och varnar om man sedan själv inte kan tänka sig en fest utan alkohol och tycker att fredagens köande till systemet är veckans viktigaste tradition. Om man inte kan komma och hämta sina barn när de behöver en för att man druckit osv. I slutändan är det vuxna som tillverkar, säljer och som främst konsumerar.