söndag, oktober 08, 2006

Existens

Gårdagens upplaga av Existens som ju i god SVT-anda kan ses över nätet behandlade frågan om Religiösa friskolors eventuella förtjänster och nackdelar. Även om det inte var speciellt djupgående alla gånger eller framkom något direkt nytt så var det intressant. Det är väl en sak att vara emot friskolor av princip men jag har verkligen svårt att förstå varför vissa blir så ytterligt provocerade av just religiösa sådana.

Det mest intressanta var att höra Nyamko Sabunis hyllningstal kring orden "den sekulära staten". Typ som att det sekulära alltid var något slags överodnat och per definition bra. (som om den sekulära var en etik som lär oss vad som är rätt och fel) (Bara för ordningens skull kan jag väl tillägga att jag inte tror att en stat kan tro på eller tillhöra en viss Gud...det kan bara människor) Ska bli synnerligen intressant att se hur hon kommer agera i sin nya maktposition. Vägen till integration tycks för många av motståndarna till friskolor i allmänhet och religiösa sådana i synnerhet gå via enkelriktning och assimilering. Att skuffa in alla i någon slags "objektiv" och "neutral" ram. Sekularisering alá 60-tals teori tycks vara vägen.

Men till vad?

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

nyamko skulle må bra av att studera distinktionen mellan sekulär och sekularism (hon är själv ett skräckexmpel på det senare).

6:28 em  

Skicka en kommentar

<< Home