tisdag, maj 31, 2005

Utrota Fattigdomen

För mig är det självklart att fattigdomsbekämpning är världens viktigaste politiska fråga. Det är också självklart för mig att skriva under uppropet www.utrotafattigdomen.nu! Detta upprop som en rad organisationer står bakom är en del i en kampanj som pågår runt om i världen under parollen "Make poverty history". Det handlar om att uppmärksamma frågan, som alltför ofta prioriteras bort av oss i väst till förmån för fler nationella reformer och medelklassvurmande. I korthet kräver uppropet tre saker.

1. Rättvis Handel

2. Skuldavskrvingar

3. Mer och bättre bistånd

Knappast kontroversiellt i sig. Däremot kräver det ju lite av oss. Vilket svenskt parti vågar gå till val på att prioritera frågan? (även om det inte ger röstuppgång likt populistiska språktester)

Skriv på du också!

5 Comments:

Blogger Dag Elfström said...

Jag tror det är utopiskt att säga att man skall utrota fattigdommen. Frihandel, som du nämner, är det absolut viktigaste när det gäller att bekämpa fattigdom. Demokratin måste införas i så stor utsträckning som möjligt i världen, med våld om inget annat går. Bidrag ställer jag mig högst tveksam till av flera skäl. För det första anser jag att var en själva skall välja var de vill skicka pengar. Jag har exempelvis länge varit angagerad och gjort vad jag kunnat för länderna i baltikum. Medans du kanske vill hjälpa några andra länder. Bidragen bör så långt som det går individualiseras. SIDA bör läggas ner och ett politiskt neutralt biståndsorgan bör byggas upp. Men att som nu överösa allt och alla pengar utan att riktigt veta varför eller vad pengarna går till är ohållbart. Exempelvis har ju sida gett pengar till estlands motsvarighet till RFSL och svensk-kubanska föreningen för att de skulle kunna upplysa om vilken bra demokrati kuba är. Inann vi börjar prata biståndsnivåer bör vi se till att bidragen verkligen går dit de ska.

9:23 em  
Blogger Babe said...

Varför är det fel att Estlands motsvarighet till RFSL får pengar?
Bistånd är en viktigt del i bekämpandet av fattigdomen, det finns många teorier som visar på att ekonomiska bidrag väl kan behövas i developings countrys för att få igång investergar/sparande och således få igång en fungerande ekonomi med tillväxt.
Skuldavskrivning är ett måste, det är inte rimligt att länders totala överskott och mer därtill skall gå åt till att betala ränta på skulder till rika länder när det inte finns pengar till sjukvård och utbildning i landet.
Vi rika länder har det alldeles för bra, det är dags att vi tar vårt ansvar! //Sara - som tentapluggar till "development economics"

4:44 em  
Blogger Dag Elfström said...

Ja precis, det estland behöver i första taget är en stor dos av homosexualitet....eller inte.

12:43 em  
Blogger Babe said...

Ja för det vet ju alla att RFSL uppmanar folk till att bli homosexuella!
Och näe fy, tänk om Estland fick en massa bögar, va skulle hända då?!

11:19 fm  
Blogger Dag Elfström said...

produktiviteten skulle mindska och omoralen skulle flöda

11:12 em  

Skicka en kommentar

<< Home