tisdag, maj 24, 2005

Appropå Kvinnojourer

Dokument Inifråns 2 program i serien Könskriget kan väl knappast ha undgått någon. Hela veckan har det debatterats i Studio Ett och andra medier. För att inte tala om i hur många klasser och i hur många fikarum det har diskuterats. Idag klockan 17 ska ROKS-ordförande "tala ut". Jag kommer iallafall inte att missa det. Jag blir såklart upprörd över programmen och tycker att den syn som ges uttryck för (män är djur etc...) knappast gagnar syftet att få bort mäns våld mot kvinnor. Jag förnekar inte för en sekund att män generellt sätt är överordnade kvinnor i dagens samhälle och att våldet är mer än ett individ-problem. Samtidigt måste man ju kunna se saker och ting ur olika perspektiv och naturligtvis ska vi försöka behandla förövarna. Allt annat är ett svek mot de kvinnor som förnedras totalt och lever i ständig rädsla. Att inte försöka bryta våldet på olika sätt gagnar dessutom definitivt inte kampen för ett jämställt samhälle utan över- och underordning.

Alla är dessutom ofullkomliga och rätt till en andra(och tredje, och fjärde osv.) chans!

Kristdemokraternas Vice Partiordförande Maria Larsson går med bakgrund i programmet ut och kräver ett stopp för de statliga pengarna till Roks. Larsson menar att det är bättre att kommunerna fördelar pengarna till väl fungerande verksamhet. Jag tror det finns en risk i detta. Dels kan det vara svårt att dra hela Roks över en kam utifrån två tv-program. Det är väl inte helt orimligt att tänka sig att det finns många engagerade kvinnor ute i landet som inte känner igen sig i den bild som ges. Det andra är faran att kommunerna hel enkelt prioriterar bort stödet till kvinnorjourerna. Om förslaget ska få mitt bifall måste det åtminstonde handla om öronmärkta pengar då det som bekant annars riskerar att gå in i något annat hål. De utsatta kvinnorna är inte direkt de med störst maktresurser eller de som skriker högst.

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Feminister är tjejer som aldrig fått den där mansgrisen de gått och suktat efter. Då hatar de honom och allt han står för istället.

4:12 em  
Blogger Julia said...

yeah right! Och feministjägarna är de som aldrig lyckats få en tjej med skinn på nosen eller och därför vänt sig mot tjejer de kan kuva? Ungefär samma logik...
Feminism är bra men jag har absolut förståelse för de som värjer sig mot begreppet på grund av alla slags betydelse som kan läggas in i det!

4:15 em  
Blogger Magnus said...

Vad sa hon?

6:16 em  
Blogger Julia said...

Hon sa att allt var ryckt ur sitt sammanhang, att Elin hade provocerat henne och varit aggresiv och en hel massa. Elin var sen i studion (de debatterade dock inte mot varandra) och hävdade att Iren ljög. Ett hett tips är att lyssna in intervju på Studio Ett:s hemsida (är inte Public Service alldeles förträffligt?)
/julia

6:18 em  
Blogger Magnus said...

Ok!

Bara när den pratar väl om kd... ;)

9:48 em  
Blogger Magnus said...

Hej hoppas du läser detta...
En kedjebrevsgrej om böcker har satt igång... och jag tänkte att du skulle få äran att fortsätta... svara på samma frågor som jag har gjort för mer info kolla in min sida...
http://westerstrand.blogspot.com/2005/05/oj-kedjebloggande.html

OBS detta är givetvis inget tvång, vill du inte eller orkar du inte så ignorera mig bara :)

7:53 em  
Anonymous Anonym said...

Om feminister är tjejer som aldrig fått mansgrisen så är ju de killar som avskyr jämställdhet (de som tycker att jämställdhet inte är en politisk fråga) de som aldrig fått någon tjej. Så måste de ju va eller hur!

11:27 fm  

Skicka en kommentar

<< Home