fredag, februari 16, 2007

Kommunal skola = smakfullt?

Läser att Bromma kan komma att få bara friskolor. Detta väcker tydligen en massa frågor. Riktigt bekymrad verkar Inger Lindfors, undervisningsråd på Skolverkets enhet för tillståndsprövning vara med anledning av detta:

"Men det känns ju inte så väldigt smakfullt om alla skolor i en stadsdel blir friskolor"

På vilket sätt skulle inte detta vara smakfullt? Jag förstår faktiskt ingenting. Om det finns föräldrar, föreningar, en grupp lärare eller vad det nu kan vara som har en idé om en skola, sätter igång och dessutom väljs av ett antal föräldrar och barn. Då är ju det något som ska uppmärksammas och inte slås ned. Det kommunalas ansvar är att se till att det finns skolor för eleverna att gå på. Inte att driva skolor bara för att det ska finnas ett kommunalt alternativ. De kommunala alternativen ska komma in och backa upp och komplettera där det civilia samhället, friskolorna, om möjligt inte förmår. Inte tvärtom.

Sen inser väl även en så svart-vit person som jag att en så radikal omläggning av tanken inte sker över en natt eller är problemfri. Men den är högst rimlig att sträva mot.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej

Tror du inte det finns en risk att det blir trögt att starta upp kommunala skolor igen om man en gång har lagt ner dem. Är kvalitetskontrollen på friskolor tillräckligt bra idag? Jag vet inte...

Hoppas allt är bra annars. Har lagt till din blogg som bokmärke nu.
/Simon S

7:27 em  

Skicka en kommentar

<< Home