onsdag, augusti 02, 2006

Mr Fidel

Det är ju minst sagt intressant att följa rapporteringen om Kuba nu när Fidel gått och opererat magen. Igår på SVT:s aktuellt kl 21 blev jag besviken. Den inbjudne gästen; Rene Vasquez Diaz ägnade i princip all tid åt att skälla på USA. Som vanligt är den store stygge i väst orsaken till allt ont. Programledaren förde tyvärr inte in samtalet speciellt mycket på Fidels egen roll för det förtryck som råder på Kuba och vilka möjliga scenarior som finns om Fidel såsmåningom försvinner, vilket ju biologin talar för att han kommer att göra... Slutsatsen man som tittare kunde dra av analyserandet var ungefär att allt hänger på USA, och att Kuba måste få vara annorlunda. typ.

På Gommorron Sverige leddes dagen av en av mina favoritprogramledare Patrik Peter som tidigare var på p1. Han ställde definitivt bättre frågor och kallade Fidel vid hans rätta namn: diktator. Gäster denna gång var Stina Dabrowski och Anna Ardin, statsvetare. Denna gång handlade samtalet, tack och lov, om lite annat än USA. Iof vet jag inte om samtalet gav så mycket men helt klart är att det var mycket stor skillnad mellan gårdags kvällens och morgonens skildring av Kuba även om vare sig Stina eller Anna långt ifrån tog i med brösttoner. Exempelvis nämndes bara oppositionen mycket svepande; att den var svår att få koll på. Inget om det förtryck saom oppositionella dagligen utsätts för. Inte heller ett ord om de gemensamma initiativ som tagits från oppositionens sida som tex. Varela.

Får se hur resten av dagens rapportering blir...

1 Comments:

Blogger Meeri said...

Jag citerar en väninna som nyligen kom hem från Kambodja: - Det är så sjuka saker som gjorts i kommunismens tecken! Ändå får man kalla sig kommunist hur man vill?

11:51 fm  

Skicka en kommentar

<< Home