onsdag, maj 09, 2007

Grumligt angående Gnosjö

I Gnosjö ska det tydligen bli ett buddhistiskt tempel. Något som kommunstyrelsens ordförande, som för övrigt är kristdemokrat, inte har något emot. För varför skulle han ha det? Men det tycker självklart "tidningen" Världen idag som skriver om det hela och mest för fram Gertrud Storsjös åsikter.

"Gnosjö är ju ett typexempel på hur Gud har välsignat ett område med rik företagsamhet och med hela Gnosjöandan. Om man inte vill att detta ska avstanna,w så bör man nog inte bjuda in avguderi på det här viset. Men kanske är det så att Gnosjö redan har vänt sig bort ifrån rötterna till det sekulära och börjat söka i andra källor.Gertrud Storsjö är ändå förvånad över att Gnosjös kommunledning öppnar upp för buddismen. Enligt henne rimmar buddismen nämligen dåligt med Gnosjös företagaranda."

Visst tror jag att det finns ett starkt samband mellan Gnosjöandan och frikyrkan, få torde hävda något annat. Men att utmåla andra religioner som ett direkt hot på detta sätt ja det ger iallafall mig vissa vibbar jag inte med glädje tar emot. Typ att inga människor med en annan tro och bakgrund är välkomna med sina bidrag. Det är människor som kan bli kristna och således följa Kristus. Inte stater, företag och kommuner.

"Häromåret öppnade kommunledningen i norrländska Fredrika för bygget av ett stort buddisttempel. Händelsen väckte stor oro bland kristna som bland annat basunerade ut 21 dagar av bön och fasta.Templet skulle ha finansierats från Thailand men efter statskuppen där skars plötsligt denna kanal av och bygget ligger nu i malpåse. Gertrud Storsjö och många kristna i bygden ser det här som ett svar på mångas böner.- De kristna i området fortsätter dock att be intensivt och i dag finns en stark ande av bön över det här området. Istället för ett buddisttempel har ett prästpar startat ett kristet helandecenter i just det här området, säger Gertrud Storsjö med en tydlig hälsning till Gnosjös kristna:- Jag vill verkligen uppmana er kristna i Gnosjö att be för eran bygd."

Jag håller förvisso med om att kristna borde be för sin bygd, men inte i syfte att motverka religionsfriheten. Man kunde ju kanske se det positiva i att religiösa människor av alla de slag får tillgång till mötesplatser där de kan utöva sin religion. Med tanke på Mänskliga rättigheter liksom. Kristnas uppgift kan väl knappast vara att motverka att andra ska få utöva sin religion, istället borde man med ord och handling visa vad man själv har funnit och erbjuda andra att av egen fri vilja ta emot Kristus. Att agera så här riskerar ju, minst sagt, att motverka en sådan strävan.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

"en stark ande av bön"... vilket uttryck!

5:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home