torsdag, mars 23, 2006

Bortom Syndakatalogen

På bokrean köpte jag en riktig tegelstensliknande bok av Björn Cedersjö med titeln "Bortom syndakatalogen - en studie av svensk frikyrklig etik från 1930-talet till 1990-talet". Det är en doktorsavhandling och visst låter titeln spännande? Några av frågorna boken undersöker är:
* Vad är egentligen kristen etik?
* Hur lär sig människor vad som är rätt och fel?
* Varför förändras normer och värderingar?

På baksidan kan vi också läsa följande: "Lite ironiskt sa man förr att frikyrkliga hade en 'syndakatalog': de fick exempelvis inte snusa, dansa eller ha sex före äktenskapet. Cedersjö försöker gå bortom 'syndakatalogen' och se hur etiska regler formats och förändrats. Studien visar hur varierade synsätt varit över tid och i olika samfund. Särskilt undersöks normer och värderingar kring äktenskap, skilsmässa och omgifte"

Så... detta känns som en bok man skulle vilja diskutera med någon och också få lite peppning att sätta igång...! kanske har ngn av mina läsare redan läst den?

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

bläddrat i den har jag. och som frikyrklig är det ju så klart intressant att se den historiska utvecklingen. sedan vet vi ju att teologer har en del metodologi att lära (kanske av dig?).

2:14 fm  

Skicka en kommentar

<< Home