måndag, september 12, 2005

Spänningen stiger...

...hos våra grannar och vänner i väst. Sveriges Radios Studio ett bjuder oss på en hel del spekulerande som det bara är att tacka för. Inte nog med det. Ikväll sänds det valvaka också!
Jag för min del känner mig väldigt orolig för att Bondeviks tid i norsk politik över, det vore verkligen en oerhörd förlust. Bondevik ska ha all heder för att har ideal och för att han konsekvent vägrat att släppa in Fremskrittspartiet i en regering. Får se om jag skrattar eller gråter en skvätt ikväll ;)

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

det blev visst en skvätt att gråta för dig.

Vade menar du i din presentation med att du inte gillar småborgerlighet?

6:47 em  
Blogger Julia said...

jovisst, det blev riktigt ledsamt! KRF och Bondevik är mycket bra!

ja, det där med småborgerlighet är väl inte alldeles lätt att definiera. jag förknippar det ganska mycket med att ge upp radikala och progressiva ideér till förmån för att bara prata sådant som intresserar medelklassen och det som kan göras för dem för att få röster. typ. sen är det väl också så att småborgerlighet är ett av de fulaste ord jag vet, näst efter allmänborgerlig :)

6:55 em  
Anonymous Anonym said...

Jo, det ligger väl kanske nåt i det du säger....
Men där begreppet ursprungligen användes, i alla fall i dess moderna betydelse, hade man för avsikt att pracka ned på den medelklass som stod för "konservativa" värderingar, (dvs betonande av familjens betydelse och ofta sådant som kan koppla till kyrkan och kristendomen, normer och moral överhuvudtaget). Socialister såsom Marx, Engels och Lenin har ju varit flitiga användare av detta begrepp.
Fast det är klart, småborgerlighet verkar ju numera ha blivit liktydigt med trångsynthet och intolerans så man behöver kanske inte koppla så som jag gör.
Man skulle kunna säga att socialisterna och värdenihilisterna lyckades med att pracka ned på "småborgerligheten" i och med att "småborgare" numera prackar ned på sig själva!?

p.s. vad snabbt du svarar d.s.

7:11 em  
Blogger Julia said...

klart jag är snabb! Får ju ett automatiskt pling de få gånger någon reagerar här. det är möjligt att det ligger ngt i det du säger, har inte funderat så ingående på de aspekterna. och ärligt talat blir dte nog inget filosoferande över det ikväll heller :)

7:17 em  

Skicka en kommentar

<< Home