fredag, september 09, 2005

F! och månggifte

I förslagen från F!:s styrelse till dess årsmöte som inleds idag återfinns ett om att avskaffa äktenskapet och partnerskapet och införa en gemensam samlevnadsbalk där två eller flera kan ingå. Om detta tycker jag inte! Vi ska behålla nuvarande ordning med äktenskap och partnerskap vilket innebär att alla människor oavsett om man är hetero- eller homosexuell får skydd av lagen men också får möjlighet att tydligt manifestera sin kärlek. Det finns, enligt min mening, inget behov av att det ska heta samma sak då ett äktenskap per definition ingås mellan en man och en kvinna. Motiveringen till varför äktenskapet ska läggas ner verkar vara att det är heteronormativt (vad är felet med partnerskapet?) samt att

Äktenskapets historia handlar ju inte om kärlek och samlevnad, det handlar om ägande. Allt enligt Tiina Rosenberg, styrelseledamot i F!

Snacka om tragisk bild av äktenskapet. Nog för att alla äktenskap inte är lyckliga men i Rosenbergs värld verkar inget vara det. Och om detta vore sant, på vilket sätt skulle det ändras genom den nya samlevnadsbalken. Skulle det vara lättare att leva ihop med flera? Inte för att jag prövat, eller har tänkt att göra det, men jag finner det vara högst otroligt för att inte säga absurt.

Som motivering till varför även fler än två ska kunna "ingå samlevnad" anger Rosenberg följande skäl:
Man kan ju inte i ett fritt land lägga sig i vilka som personer väljer att ha sex med.

och det innebär då också att staten ska gå in och erkänna och stödja... eller inte. Staten ska prioritera stabila relationer och skydda människorna som ingår i dem om något exemplevis skulle hända.

Att det är F! som kommer med förslaget blir också närmast skrattretande då deras existensberättigande motiveras med att man vill få in ett feministiskt perspektiv och därmed skapa ett mer jämställt samhälle. Har månggifte någonsin gynnat kvinnor? Nej, tvärtom! I länder som har månggifte är det männen som har många fruar. Om Sverige har ett underskott på jämställdhet vilket F! menar (och så även jag), vad i hela friden säger att "månggifte" eller vad man ska kalla det skulle gynna kvinnorna här?

1 Comments:

Blogger Steven Crosson said...

Great minds think alike!

1:16 em  

Skicka en kommentar

<< Home