tisdag, juni 05, 2007

ologisk slutsats

Känner oro i kroppen efter spritdomen. Dagen är sedan ett tag tillbaka markerad i min kalender som en viktig dag. Hoppas nu att regeringen bitchar lite. Men framförallt att fler säger stopp och belägg, livet handlar om så mycket mer än billig alkohol. Vare sig den är köpt via nät eller butik.

Pris för förmåga att dra en ologisk slutsats måste väl ändå Kent Härstedt få som säger att

"Det här är ett hårt slag mot den yngre generationen och den svenska folkhälsan. Ännu större anledning till att sänka alkoholskatten."

Jag håller helt med om att det är ett slag mot den yngre generationen och den svenska folkhälsan. Men på vilket sätt de skulle må bättre av alkoholkonsumtionen skulle öka (vilket all forskning visar att den gör när alkoholen görs billigare) är inte annat än en stor, fet gåta.

Det är såklart lättare för vuxna att bara skylla på EU, skatter och andra regler än att ändra sin egen konsumtion. Men ungas konsumtion har såklart starka samband med vuxnas konsumtion. Även om det känns lite påträngande.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

det faktiska alkoholpriset blir inte lägre om alkoholskatten sänks under förutsättning att försäljningen på systemet ökar på bekostnad av importspriten och systemets pris fortfarande ligger högre än importpriset. då STIGER det faktiska priset och konsumtionen borde minska. dessutom slipper vi ha en massa spritlager i stugorna som säkert ökar konsumtionen och medför olycksrisker.

4:00 em  
Blogger Hellström said...

Jag håller med om en sak, nämligen att "livet handlar om så mycket mer än billig alkohol". Därför vore det skönt om man efter att ha köpt alkohol insåg att man faktiskt hade lite mer pengar över än innan. Då kanske man även kunde ta del av det där "mycket mer" som omnämndes innan istället för att göra det till en antingen eller-fråga.

10:16 em  
Blogger Gärningsmannen said...

Den organiserade nykteristen och socialdemokraten Bo Ringholm stod inför ett val under sin tid som finansminister. Moderaten Ulf Dinkelspiel hade förhandlat fram ett undantag från EU:s importregler inom unionen för svensk del. Nu hotade domstolsförhandlingar om detta undantag som de flesta bedömmare ansåg Sverige skulle vinna. Men av någon anledning drabbades Ringholm av dåligt självförtroende och vek ned sig. Därmed kom Sverige under samma EU-förordningar som de andra länderna. Detta är grunden till att vi nu kommer att få större alkoholmissbruk, misshandel och på andra sätt förstörda liv i Sverige.

9:47 fm  
Blogger Unknown said...

Jag förstår inte heller riktigt Härstedts resonemang. Jag menar att låg alkoholskatt inte är något eftersträvansvärt. Dock så finns mycket att vinna på att minska skillnaderna i alkoholbeskattning inom EU. Läs mer om mina tankar på: http://thagesson.wordpress.com/2007/06/05/en-ansvarstagande-alkoholpolitik/

10:49 fm  

Skicka en kommentar

<< Home