måndag, november 13, 2006

Lite spridda tankar från en lektion...

På kvällens lektion i Moralfilosofi fick jag en hel del intressant att tänka på, speciellt vid avstickarna. En av de mest intressanta sakerna var lärarens korta introduktion till följande frågeställning:

Är kristdendomen i en avkristnad kontext (västeuropa) ett hot mot sig själv eftersom tanken om att det krävs en gottgörelse succesivt försvunnit (vidskepelse mm har bekämpats) och med denna tankes försvinnande har detta också skymt behovet av det offer som Jesus Kristus redan gjort på korset?

Detta fick mig att tänka på något som Josef belyste för ett bra tag sen nu appropå filmen "såsom i himmelen"

Vidare kom vi därmed in på ett stickspår om kyrkan försökt anpassa Jesus så till det man tror att människor efterfrågar, en snäll, trevlig och kanske tom mysig Jesus att allt det som Han är inte kommit fram. För de som söker vidare till Nya testamentet får de kanske inte ihop den Jesus som många gånger gör oerhört tuffa uttalanden med den bild av den alltigenom milda Jesus som målats upp.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Är själv ateist, men otroligt fascinerad av religion. För mig är det ganska uppenbart att det kristna budskapet (de kristna budskapen) anpassats efter den församlign det predikats i. Det handlar helt enkelt om att ta en äldre generations ord, och förmedla dem i ett nytt sammanhang. Mångfalden religiösa inriktningar tyder på det. Eller hur förklaras det annars?

9:43 em  

Skicka en kommentar

<< Home