onsdag, mars 29, 2006

Måste avreagera mig...

Har ägnat lite tid åt att läsa partistyrelsens tre propositioner till Rikstinget med partiet i sommar. "Ett hederligare Sverige" och "En samlad Storstadspolitik" tänker jag inte beröra här i nuläget utan hoppar rakt på "En sammanhållen jordbrukspolitik". Trots att det gått några dagar sen jag läste den mår jag verkligen dåligt när jag tänker på den och blodet pumpar liksom snabbare runt i omloppet (åtminstone känns det så...)

I denna proposition nämns nämligen INTE ETT ORD om hur problematisk EU:s jordbrukspolitik. Propositionen borde självklart handla om hur vi ska kunna ställa om vårt jordbruk när vi får som vi vill med en reformerad jordbrukspolitik som skippar exportstöd, en massa subventioner och annat strunt. Men nej, inte ett ord om detta utan istället talar man om hur SVERIGE ska kunna tillskansa sig mer EU-pengar för att inte riskera att halka efter de andra EU-länderna. Så skruttigt. Hallå! EU:s jordbrukspolitik är en av de största bovarna till att människor hålls kvar i fattigdom... det väger liksom lite tyngre än att det fåtal som det faktsikt är som försärjer sig på jordbruk i Sverige ska få fortsätta med det till vilket pris som helst. Kan inte bönderna driva sin verksamhet utan subventioner kanske de ska byta bransch?

Men detta problematiseras inte av ps. Rädda att tappa bonde-röster eller? Istället ger man det oerhört spännande och nytänkande förslaget om att inrätta ett nationellt centrum för "fäbodbruk". Ja ni läste alldeles rätt.... Man bara känner den stora lusten att gå ut med en stor bred lansering....

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

om vi inte producerar mat själv.. blir vi helt beroende av andra nationer. Och sen har vi det faktum att en viss egen produktion är nödvändig för att kunna nå en högre välfärd för samhället, såvida inte produktionsfaktorerna kan smältas ned/omskolas/asfalteras och användas till annat.

12:41 fm  
Blogger Julia said...

men alltså, är vi inte redan idag beroende av andra länder? Komperativa fördelar etc. Jag tycker att

a) att vi blir beroende av andra länder väger ganska lätt jämfört med att kunna göra något åt fattigdomen

b) att vi ska nå högre välfärd känns inte som ett prioriterat mål i sammanhanget.

9:12 fm  
Blogger HC said...

Att sitta i Kenya och vara Europe är verkligen skrutt när vi kommer till jordbrukspolitik! Och att vara Kristdemokrat är lika skrutt med denna proposition! När ska våra ord synas i våra handlingar??

3:52 em  

Skicka en kommentar

<< Home